bijbel

 
Zoeken.nl - Zoek in alle zoekmachines
Cabla - Maak zelf ook een kabel over Bijbel
Op zoek naar Bijbel? - Zoek Bijbel in alle zoekmachines
Start een campagne - jouw website over Bijbel, direct in beeld
 
Home
 
Nieuw bericht
 
Forum info
 
Zoeken
 
 Onderwerp
toevoegen aan favorieten lijst Bijbel > Forum > Christendom > Mantels op de ezel
  Theo Bert  1. Geplaatst op 31 maart 2017 om 14:27 uur   quotenieuw berichtemailedit 

 

Op weg naar Palmpasen.
Mantels op de ezel.


De discipelen haalden in opdracht van de Heer een ezel. Een vast gebonden ezel. Maar we moeten denken aan de regels in de Torah.( Zie Numeri 18:16, Deuteronomium 15:19) In de grond taal blijkt het te gaan om een mannelijk dier. Een zo genaamde gebonden ezel. Dat betekent een eerstgeboren ezel, een mannelijk maar onrein dier.

Al de eerstelingen uit het mannelijk geslacht zijn voor de Heer, om te herinneren aan de uittocht uit Egypte, de bevrijding het land van de dood.

De ezel moest volgens de voorschriften worden vrijgekocht. Als onrein dier mocht de ezel niet op het tempelterrein komen, en kon dus niet geofferd, en niet opgedragen worden aan de Eeuwige.

De ezel moest gelost worden door een vervangend offer, bijvoorbeeld een lam. Zolang dat niet gebeurd was mocht de ezel niet gebruikt worden en was voor haar eigenaren waardeloos.

Jezus laat nu zeggen: De Heer heeft het nodig.(Lucas 19:34) Het is nodig om de Torah te vervullen. De discipelen vinden de jonge ezel. Deze was niet gelost en krijgen hem mee. Niemand mocht erop zitten. Eigenlijk moest het de nek gebroken worden. Het moest naar het altaar, maar het kon niet want het was onrein, onheilig.

Voor de ezel moet een lam de plaatsvervangend worden geofferd.

En zij brachten het tot Jezus en wierpen hun mantels, hun kleren op het veulen.(Lucas 19:35) Kleren betekenen wat. In de Bijbel zegt kleding wie je bent, vertelt van je ziel.

Het onreine last dier symboliseert de mensheid door de kleren die erop liggen. De kleren worden zelfs op de weg uitgespreid. Jezus gaat over de kleren van de mensen.

Het onreine lastdier, die gebonden ezel moet worden gelost, vrijgekocht door een lam.

De mensen zingen: Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer. De Heer is God. Maar let op de volgende strofe, die de joden die volledig vertrouwd waren met de Psalmen zonder twijfel hebben gezongen. Hij heeft het voor ons doen lichten. Bindt de feestoffers met touwen vast aan de hoornen van het altaar.(Psalm 118:26). Zie hier het Agnus De , het lam Gods.

De ezel met kleren en daarop Jezus. De weg voor hem gaat hij over de kleren. Hier is de ezel het beeld van de mensheid. Onrein als zij is draagt het gebonden ezelsveulen haar losser Jeruzalem binnen. Jezus de plaatsvervanger.

Eeuwen eerder is daar Abraham, die geroepen werd tot het offer van Isac. De binding werd verbroken. God zelf verschaft zich een lam. Abraham sprak de profetie uit. (Genesis 22:8) God zal zichzelf voorzien van een lam ten brandoffer

De volgelingen van Jezus roepen: Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer

Shalom,
Theo Bert
www.gelooft.nl


Ga naar:
Om Startkabel.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies:Prima, deze melding niet meer weergeven
X